Oprichter M.E. Hartman

Anno 2014

Historie

Op 21 januari 1895 vestigt M.E. Hartman zich in Vianen. Naast zijn beroep als ‘koffiehuishouder’ begeeft hij zich daar ook snel op het pad dat later zou leiden tot wat we nu kennen als Hartman Totaalonderhoud. De archieven hebben de exacte datum waarop M.E. Hartman als schilder begint, nog niet helemaal prijs gegeven. Maar er is een aardige indicatie. In de ‘Vijfheerenlanden’ van 25 december 1885 komt zijn naam voor in verband met de aanbesteding van het onderhoud van gemeente-eigendommen. M.E. Hartman is één van de vier die inschreven voor het ‘verfwerk’.

Het schildersbedrijf heeft zich sinds de start uitgebreid door stichting van nevenactiviteiten en overname van andere bedrijven. In de jaren twintig komt er een vestiging in Den Haag, in de jaren dertig in Amsterdam en in de jaren zeventig in Ridderkerk. Zoon en opvolger Huibert treed in meer dan een opzicht in de voetsporen van zijn vader. In de jaren negentig is kleinzoon M.E. Hartman President Commissaris van het bedrijf.

In 1999 wordt het schildersbedrijf overgenomen door de heer J. van den Berg. In de jaren die daarna volgen wordt het bedrijf uitgebouwd tot Totaalonderhoudsbedrijf. Hartman is nu ook in staat opdrachtgevers te ontzorgen voor het onderhoud en de bouwkundige werkzaamheden. Dat Hartman dit al jaren goed onder de knie heeft, wordt bewezen door het behalen van het VGO-keur in 2008.